ΚΕΦΑΛΑΙΟ 36. Η καθημερινή ζωή στα ελληνιστικά χρόνια

[slideboom id=539704&w=425&h=370]

Η καθημερινή ζωή στις πόλεις της κυρίως Ελλάδος δεν ήταν πια ίδια μετά τις κοσμοϊστορικές κατακτήσεις του Μ. Αλεξάνδρου. Οι κάτοικοι τους λιγόστεψαν, γιατί πολλοί πήγαιναν να ζήσουν στις νέες πόλεις της Ασίας. Πίστευαν πώς εκεί θα έβρισκαν καλύτερες συνθήκες ζωής.

Στις νέες πόλεις που είχαν ιδρυθεί έξω από την κυρίως Ελλάδα, η ζωή διαμορφώθηκε διαφορετικά. Οι κάτοικοι τους δεν ήταν μόνο Έλληνες, αλλά προέρχονταν από διάφορους λαούς. Σ? αυτές τις μεγαλουπόλεις το εμπόριο προόδευσε και πολλοί έβρισκαν εκεί εργασία.

Στην καθημερινή τους επικοινωνία χρησιμοποιούσαν την ελληνική γλώσσα. Με τον καιρό αυτή έγινε πιο απλή, μια και τη μιλούσαν ολοένα και περισσότεροι ξένοι λαοί. Η γλώσσα αυτή ονομάστηκε ελληνιστική κοινή.

Βέβαια, τα αγαθά που προσφέρει μια μεγαλούπολη δεν μπορούσαν να τα απολαύσουν όλοι. Για τους περισσότερους η δουλειά ήταν σκληρή και δεν τους άφηνε περιθώρια για διασκεδάσεις ή για μόρφωση. Συχνά γίνονταν διάφορες θρησκευτικές τελετές. Τώρα λατρεύονταν και κάποιοι άλλοι θεοί της Ανατολής, όπως ο Σάραπις, η Τύχη, ο Άδωνις και η Ίσιδα. Γίνονταν ακόμα τελετές για τις ονομαστικές γιορτές ή τα γενέθλια των βασιλέων.. Αυτές τις εκδηλώσεις τις παρακολουθούσε πολύς λαός.

Στα θέατρα των μεγαλουπόλεων αυτών παίζονταν συχνά τραγωδίες ή κωμωδίες της κλασικής εποχής, αυτές όμως τις παραστάσεις τις παρακολουθούσαν συνήθως οι μορφωμένοι. Ο πολύς λαός διασκέδαζε συνήθως απλά και παρακολουθούσε κάποια θεάματα με παιγνίδια και χορούς.

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ