Μάθε παιδί μου Facebook!

Τι είναι το facebook;

Το Facebook είναι χώρος κοινωνικής δικτύωσης που ξεκίνησε στις 4 Φεβρουαρίου του 2004. Οι χρήστες μπορούν να επικοινωνούν μέσω μηνυμάτων με τις επαφές τους και να τους ειδοποιούν όταν ανανεώνουν τις προσωπικές πληροφορίες τους

Το Facebook σήμερα έχει πάνω από 800 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες, κατατάσσοντάς το έτσι στη ως ένα από τα δημοφιλέστερα web sites του πλανήτη (2ο μετά το google). Επίσης, το Facebook είναι ένα από τα δημοφιλέστερα sites για ανέβασμα φωτογραφιών με πάνω από 14 εκατομμύρια φωτογραφίες καθημερινά.

 

Θετικές διαστάσεις του facebook

Τα 7 τελευταία χρόνια το facebook έχει γνωρίσει τεράστια απήχηση από τον κόσμο. Καθημερινά όλο και περισσότεροι γίνονται χρήστες αυτού του κοινωνικού ιστότοπου. Έχει γίνει πλέον μέρος της καθημερινότητας τους, όχι μόνο της νέας γενιάς αλλά και μεγαλύτερων ανθρώπων. Έτσι φαίνεται να υπάρχουν μια σειρά από θετικά σημεία στη χρήση του facebook.

1. Πιο συγκεκριμένα, το facebook προσφέρει τη δυνατότητα στους χρήστες του να βρίσκουν παλιούς φίλους και να επανασυνδέονται με αυτούς, να επικοινωνούν με αυτούς όσο μακριά και αν βρίσκονται.
2. Επιπλέον, μπορούν να ενημερώνουν τους φίλους τους για το τι συμβαίνει στην ζωή τους, να μοιράζονται με όλους την αγαπημένη τους μουσική και βίντεο.
3. Mέσω του facebook οι χρήστες ανακαλύπτουν άτομα με ίδιες ασχολίες και έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν ελεύθερα τη γνώμη τους και τις πολύπλευρες απόψεις τους και προσωπικότητες.
4. Επιπρόσθετα, όλοι έχουν τη δυνατότητα να παίξουν διάφορα παιχνίδια και εφαρμογές. Χρήστες διάφορων ηλικιών μπορούν να παίξουν παιχνίδια ατομικά ή και με άλλους χρήστες που γνωρίζουν ή όχι. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι εφαρμογές είναι διαθέσιμες δωρεάν στους χρήστες του facebook οι οποίοι μπορούν να διαλέξουν παιχνίδια ανάμεσα σε πολλές κατηγορίες όπως για παράδειγμα παιχνίδια στρατηγικής, κοινωνικά, αθλητικά κ.ά.
5. Σημαντικό είναι επίσης να αναφέρουμε ότι το facebook έχει και έναν πολιτισμικό χαρακτήρα. Όλοι οι χρήστες μπορούν να έρθουν σε επαφή με χρήστες από διαφορετικές χώρες της Γης και να ανταλλάξουν γνώσεις και ιδέες που διαφέρουν από λαό σε λαό.
6. Επίσης, μπορούν να ανταλλάξουν φωτογραφίες από τοπία που ίσως δεν θα βρουν ποτέ τη δυνατότητα να τα γνωρίσουν από κοντά.
7. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι στο facebook εμφανίζονται και πολλά κοινωνικά μηνύματα. Για παράδειγμα, όταν κάποιος βρίσκεται στο νοσοκομείο και έχει άμεση ανάγκη από αίμα, οι χρήστες του facebook στέλνουν μήνυμα σε όσους πιο πολλούς μπορούν για να βοηθήσουν.
8. Κάτι που έγινε και οφείλουμε να το αναφέρουμε είναι πως το facebook έχει βοηθήσει στη σύλληψη εγκληματιών. Πιο συγκεκριμένα, αναρτήθηκαν φωτογραφίες από την αστυνομία στο facebook σχετικές με μια ληστεία. Έτσι ο δράστης αναγνωρίστηκε και οι αρχές τον συνέλαβαν.

 

To ηθικό δίδαγμα της παραπάνω ιστορίας είναι : “Όταν επιβεβαιώνετε κάποιον σαν φίλο σας στο facebook, τότε τον προσκαλείτε στη ζωή σας. Κάντε φίλους μόνο ανθρώπους που γνωρίζετε”. Διαδώστε το στους μικρούς σας φίλους!

 

 Αρνητικές διαστάσεις του facebook

1. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ακούγονται σχεδόν κάθε μέρα στα μέσα μαζικής επικοινωνίας για απάνθρωπες συμπεριφορές όπως φόνοι αλλά και παράλογες ενέργειες που στοίχισαν ανθρώπινες ζωές (αυτοκτονίες) εξαιτίας του facebook. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που χρησιμοποιεί το facebook έχει ως κύριο μέλημα την δημιουργία ενός προφίλ μέσα από το οποίο θα αναδεικνύει κάτι ενδιαφέρον και ελκυστικό προς τους άλλους. Αυτό που “λανσάρει” μπορεί να είναι όντως αληθινό μπορεί όμως και ψεύτικο, στις περισσότερες περιπτώσεις συμβαίνει το δεύτερο, με αποτέλεσμα οι χρήστες να ακολουθούν ψεύτικα πρότυπα φίλων, να εντυπωσιάζονται από αυτά και να πείθονται τόσο πολύ για την αληθινή ύπαρξή τους ώστε να πέφτουν στην παγίδα και να τα συναντούν. Με αυτό τον τρόπο οι δολοφόνοι πείθουν τα θύματά τους, τα απομονώνουν και τα αφανίζουν Πρόκειται λοιπόν για μια νέα εγκληματική μάστιγα με κύριο συνεργό το facebook.

2. Συγχρόνως, μέσα από το facebook προβάλλονται μια σειρά από ομάδες που καλούν όλο και περισσότερα μέλη να ενταχθούν σε αυτές με σκοπό να εκφράσουν μια κοινή γνώμη. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ομάδας στο facebook που στόχευε στην έκθεση ανώδυνων τρόπων αυτοκτονίας

3. Η παραπλάνηση μικρών παιδιών μέσα από ομάδες του facebook που στοχεύουν στην γελοιοποίηση της προσωπικότητας του ατόμου μέσα από ένα καλά οργανωμένο σχέδιο: αρχικά επηρεάζουν θετικά το “θύμα” τους τόσο ώστε να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του και να τους θεωρήσει πραγματικούς φίλους, η συνέχεια είναι το παιδί να παρασυρθεί από την παρέα και να την ακολουθήσει . Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου παιδιά πέφτουν θύματα εξευτελισμού ακόμη και κακοποίησης από διαδικτυακούς φίλους .

4. Το facebook μπορεί να έχει άσχημες επιπτώσεις και σε άλλους τομείς, όπως το σχολείο. Πιο συγκεκριμένα έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο παιδιά να παραμελούν τα μαθήματά τους και να αφιερώνουν ώρες στο facebook με αποτέλεσμα να μειώνονται οι βαθμοί και οι γενικές επιδόσεις τους στα μαθήματα.

5. Μία από τις αρνητικές επιπτώσεις του facebook στην ζωή μας και ίσως η πιο σημαντική, μπορούμε να πούμε ότι είναι η καταπάτηση του προσωπικού απορρήτου. Εύκολα μπορεί οποιοσδήποτε να “σπάσει” τον κωδικό και να εισβάλλει σε προσωπικά δεδομένα, είτε αυτός είναι φίλος είτε άγνωστος που επιθυμεί να μάθει στοιχεία του εαυτού μας με τις προθέσεις του να παραμένουν πάντα άγνωστες προς εμάς. Αυτή η πράξη ,όπως καταλαβαίνουμε, εγκυμονεί πολλούς κινδύνους καθώς ένας άγνωστος μαθαίνει πράγματα που μας αντιπροσωπεύουν τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει με κακό σκοπό.

6. Από σχετική έρευνα έχει διαπιστωθεί μεγάλο ποσοστό παιδιών να παρενοχλείται λεκτικά από άλλους συμμαθητές μέσω facebook. Παιδιά εκτοξεύουν μέσω του διαδικτύου προσβολές και αρνητικούς σχολιασμούς εναντίων άλλων παιδιών με αποτέλεσμα να δημιουργείται αντιπαλότητα και διχόνοια μεταξύ τους. Κάπως έτσι λοιπόν ξεκινά η σύγκρουση μεταξύ των ανθρώπων και σε βάθος χρόνου εξελίσσεται σε ρατσιστική συμπεριφορά κυρίως όταν έχουν να κάνουν με ανθρώπους από άλλη εθνικότητα.

7. Πόσο βίαια και αρνητικά έχει εισβάλλει το facebook στις ζωές μας μπορούμε να το διαπιστώσουμε αν αναλογιστούμε τι σημαίνει για τους νέους σήμερα η λέξη φιλία και πόσο συχνά αφιερώνουν χρόνο σε αυτή. Το συμπέρασμα θα είναι δυστυχώς απογοητευτικό και για τον απλούστατο λόγο: το facebook έχει ψυχράνει τις ανθρώπινες σχέσεις, οι άνθρωποι προτιμούν να ασχοληθούν με την απόδοση μιας ψεύτικης εικόνας παρά να ζήσουν στιγμές χαράς με τα οικεία τους πρόσωπα. Εθίζονται από την μανία τους να αναδεικνύουν τον εαυτό τους σε τρίτους σε χαρούμενες στιγμές μέσα από φωτογραφίες και σχόλια.

8. Μάλιστα ο εθισμός έχει τέτοια ένταση ώστε ο χρήστης να ζητά καθημερινά την πρόσβαση στην προσωπική του σελίδα αλλά και να εμφανίζει συμπτώματα εξάρτησης (άγχος, κατάθλιψη, πόνο στο στομάχι) όταν δεν βρίσκεται συνδεδεμένος. Καταλήγουμε λοιπόν στο γεγονός ότι τι facebook απομακρύνει τους ανθρώπους από το κοινωνικό περίγυρο και τους απομονώνει στην γωνιά της περιθωριοποίησης.

 

Φυσικά αξίζει να τονίσουμε στο σημείο αυτό ότι κάθε τι που χειριζόμαστε με υπερβολή, ακόμη και καλό να είναι, το προδιαθέτουμε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ζωή μας. Σκοπός λοιπόν είναι ο σωστός χειρισμός και κυρίως το μέτρο! Να ξέρουμε τα όρια μας και τα σημεία που πρέπει να σταματήσουμε.

 

Χρήσιμες συμβουλές για το facebook που απευθύνονται κυρίως προς ανήλικα άτομα αλλά θα πρέπει να έχουν υπόψη τους κι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία:

? Βεβαιώσου ότι το προφίλ σου είναι προσβάσιμο μόνο από τους φίλους σου.
? Μη δίνεις σε κανέναν τον κωδικό πρόσβασης στο εικονικό προφίλ σου. Όποιος αποκτά πρόσβαση σε αυτό μπορεί να διαχειριστεί πλήρως τα δεδομένα που εμφανίζονται σε αυτό.
? Μην ανεβάζεις στο προφίλ σου φωτογραφίες όπου φαίνεται καθαρά η τοποθεσία στην οποία βρίσκεσαι, ειδικότερα αν πρόκειται για το σπίτι σου, το σχολείο ή μέρη που συχνάζεις. Έτσι θα μειώσεις τις πιθανότητες εντοπισμού σου στον φυσικό κόσμο.
? Να θυμάσαι ότι, ακόμα και όταν διαγράψεις το προφίλ σου, πολλές πληροφορίες δεν αφαιρούνται και ενδέχεται επίσης να τις συναντήσεις και αλλού στο Διαδίκτυο.
? Να γνωρίζεις ότι, από τη στιγμή που θα προσθέσεις στη λίστα των φίλων σου κάποιο άτομο (αποδοχή «friend request»), αυτό αποκτά πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα που εμφανίζονται στο προφίλ σου, μεταξύ των οποίων οι φωτογραφίες και τα στοιχεία επικοινωνίας σου

? Αν δεχτείς οποιοδήποτε είδος εκφοβισμού σταμάτα αμέσως την επικοινωνία με το θύτη και ενημέρωσε αμέσως κάποιον ενήλικα. Αν χρειαστεί κατάγγειλε το περιστατικό στην Αστυνομία.
? Μην δεχτείς να συναντήσεις κάποιο άτομο το οποίο γνώρισες από το Facebook.