Γλώσσα ΣΤ’: Ενότητα 2. Κατοικία

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ ΚΑΒΑΦΗ

Πώς περιγράφουμε ένα κτίριο

Picture

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ

 

   Το σπίτι του συγγραφέα Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη βρίσκεται στο κέντρο της Σκιάθου. Ένα δρόμο όπου περνάνε όλοι σχεδόν οι επισκέπτες αφού από εκεί οδηγεί στο λιμανάκι.

   Από την πρώτη ματιά το σπίτι δεν είναι καθόλου εντυπωσιακό αλλά πολύ απλό και λιτό. Είναι διώροφο και βαμμένο σε χρώμα εκρού. Από την μικρή και στενή καφέ πόρτα φαίνονται σχεδόν όλα τα δωμάτια . Στο σαλόνι ένας μικρός καναπές με κόκκινο ριχτάρι σου κλέβει την προσοχή . Ένα κοντό και παλιό τραπεζάκι είναι πάνω από ένα χαριτωμένο κόκκινο χαλί . Στους τοίχους πολλές κορνίζες κρεμασμένες .

   Το δωμάτιό του είναι πολύ λιτό . Ένα μικρό κρεβάτι και ένα τραπεζάκι που επάνω έχει ένα κίτρινο κερί ξεχωρίζουν . Ένα γραφείο που έχει τη δική του όψη ,καφέ με μία πολύ μικρή καρέκλα όπου ο συγγραφέας εκεί έγραφε τα πολυσυζητημένα διηγήματά του.

   Σε αυτό το μισογκρεμισμένο δωμάτιο ο συγγραφέας σκεφτόταν και έγραφε τα έργα του. 

 

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ

ΠΩΣ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ

 

Οι λέξεις ή φράσεις που δηλώνουν τόπο μπορεί να είναι:

  • επιρρήματα π. χ. μπροστά, πίσω κλπ(τοπικά επιρρήματα -απαντούν στην ερώτηση πού)
  • φράσεις με προθέσεις π. χ. ίσαμε το σχολείο, προς την πόλη κλπ(επίσης απαντούν στην ερώτηση πού, αλλά με φράση)
  • με αιτιατική π. χ. ήθελε να πάει σχολείο(επίσης απαντάει στο πού αλλά με ουσιαστικό)

ΕΠΙΘΕΤΑ

  • Είναι οι λέξεις που συνοδεύουν τα ουσιαστικά και μας λένε κάθε φορά πώς ακριβώς είναι το ουσιαστικό, δηλαδή τι ποιότητα ή ιδιότητα έχει.
  • Τα επίθετα είναι πολύ χρήσιμα γιατί μας βοηθούν να ξεχωρίζουμε και να καταλαβαίνουμε κάθε φορά για τι είδους/ λογής ουσιαστικό μιλάμε.
  • Τα επίθετα παίρνουν το γένος των ουσιαστικών που προσδιορίζουν. Έτσι έχουν τρία γένη, το αρσενικό, το θηλυκό και το ουδέτερο που έχουν ξεχωριστές καταλήξεις το καθένα. 

Picture

Ένα κτίριο με ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή

 

ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Αγγελία…

…είναι η μετάδοση μιας είδησης ή πληροφορίας με την οποία γίνεται γνωστό στο ευρύ κοινό κάποιο πράγμα ή γεγονός, όπως για παράδειγμα η πώληση ή η αγορά ενός οικοπέδου, η εύρεση εργασίας κ.ά.

Πώς γράφω μικρές αγγελίες

1. Αναφέρω μόνο τις πιο σημαντικές πληροφορίες

2. Χρησιμοποιώ ελλειπτικές προτάσεις για συντομία

3. Χρησιμοποιώ αριθμητικά, συντομογραφίες και αρκτικόλεξα

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ

Ελλειπτικές προτάσεις

Ελλειπτική λέγεται η πρόταση, όταν κάποιος από τους βασικούς όρους (Υποκείμενο, Ρήμα) λείπει, γιατί εννοείται εύκολα. Στον καθημερινό μας λόγο χρησιμοποιούμε κυρίως ελλειπτικές προτάσεις.

Τι κάνεις;    Λείπει το υποκείμενο εσύ
Είμαι καλά.  Λείπει το υποκείμενο εγώ (Λείπει και το υποκείμενο εγώ και το ρήμα είμαι)
Εσύ;            Λείπει το ρήμα τι κάνεις

Αρκτικόλεξα ή ακρωνύμια είναι οι συντομευμένες γραφές ορισμένων φράσεων που σχηματίζονται από τα αρχικά γράμματα των φράσεων αυτών, οι οποίες συνήθως δηλώνουν ονομασίες συλλόγων, οργανισμών, πολιτικών κομμάτων κλπ.Τα αρκτικόλεξα γράφονται με κεφαλαία γράμματα και χωρίς τελεία ανάμεσά τους, εκτός αν μια λέξη αποδίδεται με δύο γράμματα στο αρκτικόλεξο.ΟΗΕ (Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών)ΕΛ.ΤΑ. (Ελληνικά Ταχυδρομεία)
Συντομογραφίες ονομάζονται οι συντομευμένες γραφές ορισμένων λέ­ξεων που χρησιμοποιούμε συχνά στο λόγο και οι οποίες, αντί να γράφο­νται ολόκληρες, γράφονται για συντομία κομμένες με ορισμένο τρόπο.Στις συντομογραφίες είτε παραλείπονται κάποια γράμματα από τη μέση της λέξης, και τότε διατηρούνται εκτός από το αρχικό και το τελικό της γράμμα και μερικά άλλα από τη μέση, σύμφωνα κυρίως (π.χ. Δίδα, δηλα­δή δεσποινίδα), είτε παραλείπεται το τελευταίο μέρος της (π.χ. βλ., δηλα­δή βλέπε) – στην περίπτωση αυτή συνήθως η λέξη κόβεται σε σύμφωνο.

Τα αριθμητικά είναι λέξεις που φανερώνουν αριθμούς και διακρίνονται σεαριθμητικά ουσιαστικά και αριθμητικά επίθετα.

a) Τα αριθμητικά ουσιαστικά είναι περιληπτικά ουσιαστικά που φανερώνουν ένα πλήθος ανθρώπων ,ζώων, πραγμάτων. Έχουν καταλήξεις ?άδα και ?αριά.
Π.χ.
  • Αγόρασα μια δωδεκάδα αβγά.
  • Στο δρόμο έπαιζαν καμιά δεκαριά παιδιά.
Τα επίθετα που φανερώνουν αριθμούς λέγονται αριθμητικά. 
Τα αριθμητικά επίθετα ανάλογα με τη σημασία τους χωρίζονται σε απόλυτα,τακτικάπολλαπλασιαστικά και αναλογικά αριθμητικά.

ΚΥΡΙΕ, ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΕΙΤΕ

 

ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ  ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

διαχειριστής: είναι αυτός που φροντίζει για τη σωστή λειτουργία μιας πολυκατοικίας.
 
διένεξη : αντίθεση που προκαλείται από διαφορετικές απόψεις ή από σύγκρουση συμφερόντων, αντιπαράθεση, διαμάχη, φιλονικία.
 
κοινόχρηστος χώρος:  κοινός χώρος, χώρος που χρησιμοποιείται από πολλούς.
 
κοινόχρηστοι χώροι στις πολυκατοικίες ονομάζονται τα πλατύσκαλα, κλιμακοστάσια, το ασανσέρ, ο κήπος, η είσοδος, η ταράτσα και γενικά όλοι οι ιδιωτικοί χώροι που προορίζονται για κοινή χρήση.
 
τα κοινόχρηστα: είναι τα χρήματα  που δίνουν κάθε μήνα οι  ένοικοι μιας πολυκατοικίας για την αντιμετώπιση κοινών εξόδων (καθαριότητα, συντήρηση κ.τ.λ.).
 
ένοικος: αυτός που κατοικεί σε ορισμένο οίκημα (ιδιόκτητο ή ενοικιαζόμενο): Οι ένοικοι ενός διαμερίσματος / μιας πολυκατοικίας / ενός ξενοδοχείου.
 
ενοικιαστής: αυτός που νοικιάζει ένα σπίτι ή ένα κατάστημα και πληρώνει ενοίκιο.
 
ιδιοκτήτης: αυτός στον οποίο ανήκει το σπίτι,το διαμέρισμα ή το μαγαζί.

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ

ΘΗΛΥΚΑ    ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ  λόγιας κλίσης   σε ?η   και   -ος

Έχουμε πολλές λέξεις που είναι θηλυκά ουσιαστικά που τελειώνουν  σε και σε ?ος και επειδή προέρχονται από παλιότερες μορφές της ελληνικής γλώσσας  κλίνονται με τον αρχαίο τρόπο .

                                         Θηλυκά ουσιαστικά  σε    – η
 
Σε παλιά κείμενα ή σε επίσημες ανακοινώσεις μπορεί  να έχουμε και έναν άλλο τύπο γενικής ενικού σε -εως. Τότε, ο τόνος μεταφέρεται στην επόμενη συλλαβή (σε λέξεις με περισσότερες από δύο συλλαβές):
π.χ. η κυβέρνηση, της κυβέρνησης ή της κυβερνήσεως



Προσέχω την ορθογραφία  στον πληθυντικό αριθμό  -εις 

(έψιλον ιώτα)


                                  Θηλυκά ουσιαστικά  σε    – ος

Τα ουσιαστικά αυτά έχουν τις ίδιες καταλήξεις με τα αρσενικά σε -ος και κλίνονται με τον ίδιο τρόπο. Μπορεί να είναι οξύτονα, παροξύτονα και   προπαροξύτονα.